Latest!

Kesihatan: Astasia Abasia

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..

Apa itu Astasia Abasia? Aku TERjumpa nama ni buat pertama kalinya pada 2/10/2012 bersamaan 16 Zulkaedah 1433H tepat pukul 2:50 petang tadi. Perghh penuh tak information yang aku bagi? Aku jumpa nama ni kat Medical Dictionary di handphone.

Ni antara penjelasan Mr.Dictionary:

Antasia Abasia is an inability to stand or walk in the absence of any recognizable physical illness. The patient's attempts are bizarre and careful examination reveals contradictory features. It is most commonly an expressions of Conversion disorder.

Dalam bahasa mudah faham, Astasia Abasia merupakan ketidakmampuan untuk berdiri atau berjalan secara normal. Senang je kan?


Harap dengan entri yang ringkas, padat, dan muktahir ini mampu memberi info sedikit sebanyak pada korang semua. Aku bukan medic student, tapi aku harap sangat dapat jadi bijak macam diorang. Amin..


Mulut besar macam Pac Man, Kalau sudi silalah komen :D

Comments
5 Comments

5 comments:

  1. thanks sebab singgah blog..
    hmm, what do u meant by kelainan upaya ek?

    ReplyDelete
  2. @kyo_9 thanks jugak sbb sudi singgah sini..

    hehehe, itu bahasa yg telah dicoverkan.. saya la oku tu..

    ReplyDelete
  3. biasa orang tua dalam lingkungan 80-an akan mengalami masalah kesihatan macam nie kan ?

    ReplyDelete
  4. @Mila Ahmad

    Terima kasih atas diatas pertanyaan.. :)

    Mungkin ya dan mungkin tidak, sebab kebanyakan individu yang berusia 80-an mengalami masalah pembongkokan tulang belakang (Osteoporosis) menyebabkan mereka tidak dapat berjalan seperti biasa.

    Tetapi menurut buku M. William Schwartz melalui terjemahan dalam bahasa Indonesia "Pedoman Klinis Pediatri", Astasia Abasia sering dilihat pada warga emas dan juga golongan remaja.

    Dengan istilah yang lebih mudah difahami, penyakit ini wujud kerana individu mampu duduk secara normal tanpa sebarang masalah namun mempunyai kesukaran ketika berjalan (otak tidak boleh membalas isyarat pergerakan otot kaki).

    P/s: Harap doktor tak berlesen ini tidak menyampaikan info yang salah. :D

    ReplyDelete
  5. nice info iha..teruskan usaha anda..belajar rajin2..:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Iha Zaliza © 2010-2017