Latest!

Facebook Tutorial 1: Cara nak buat simbol unik (How to make an unique symbols)

Assalamualaikum/Salam Sejahtera..

Memang nervous sikit nak buat entry kali ni sebab melibatkan tutorial.. tapi disebabkan tutorial ni baru nak mula, so aku ajar benda yang senang dulu..



Mesti korang pernah nampak simbol-simbol macam kat bawah ni kan tapi kebanyakannya tak tahu macam mana nak buat..

² ³ ○ ◘ • ♠ ♣ ♦ ♥ ☻ ☺ ½ ¾ ¿

Itu sebahagian simbol je.. kalau yang jenis tak segan bertanya mesti dah tahu macam mana nak buat.. tapi kalau yang spesis malu-malu meow tu mesti akan cuba sendiri sampai dapat kan? STOP TRYING! Sila tengok betul-betul..

First, korang tengok keyboard.. kalau korang nampak ada tulis 'NumLk' (NumLock), korang kena tekan yang tu dan 'Fn' (Function Keys) serentak.. senang cakap Fn + NumLk.. lepas dah tekan tu, mesti ada lampu kecik yang menyala kan? Macam 'Caps Lock' jugak,

Pay attention, tutorial ni khusus untuk laptop sahaja sebab mostly kat notebook/netbook macam tak ada NumLk.. memang aku dah cari kat netbook Windows 7 Starter tapi KUCIWA HABIS sebab tak jumpa jugak.. ok, back to the point..

Bila lampu untuk NumLk dah menyala, sekarang cuba korang try cari nombor-nombor yang kaler biru.. kalau kat laptop Windows 7 Ultimate aku ni, aku ada nampak nombor dari 1 hingga 0 kat huruf dan nombor
M, J, K, L, U, I, O, 7, 8, 9.. so sekarang korang cuma kena ingat kod-kod nombor NumLk supaya korang boleh buat simbol unik sendiri tanpa copy paste dari orang lain ← Cakap macam selalu buat je?

Ni antara kod-kod yang aku tahu..

☺= 1
☻ = 2
♥ = 3
♦ = 4
♣ = 5
♠ = 6
• = 7
◘ = 8
○ = 9
♪ = 13
♫ = 14
☼ = 15
► = 16
◄ =17
↕ = 18
² = 0178
³ = 0179
½ = 0189
¾ = 0190
← = 2331
↔ = 2333
▲ = 2334
▼ = 2335
═ = 3021
Φ = 2536
Θ = 2537
Ω = 2538
∞ = 2540
♂ = 3851
♀ = 3852
§ = 3861
▬ = 3862
↑ = 3864
¿ = 4520
↓ = 6425
→ = 6426
¢ = 6555
¥ = 6557
₧ = 6558
◙ = 6666
τ = 6887
∩ = 6895
≡ = 6896
ⁿ = 8444
■ = 8446
≈ = 8695
° = 8696
α = 9696
ß = 9697

Kod-kod ni bukan boleh guna kat FB je, kat tempat lain pun boleh.. tapi besar kemungkinan ada jugak brand yang tak boleh support sesuatu simbol.. kalau kat FB, kita tekan '<' + '3' pun boleh jadi ♥ kan? Tapi kalau dah tekan enter la..

Selamat Mencuba!!

(P/s: Tiba² terfikir, why not pengguna netbook cari simbol² diatas kat character map? Search Character Map kat windows, mesti korang akan jumpa.. ⁿ_ⁿ )


Mulut besar macam Pac Man, Kalau sudi silalah komen :D

Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Iha Zaliza © 2010-2017