Latest!

Facebook Tutorial 12: Tukar Background (Facebook Background Changer)

Assalamualaikum/Salam sejahtera.. ∩_∩

Siapa yang tak ada FB sekarang angkat kening sebelah kanan! Aik, semua orang ada facebook? Okeh ni aku nak ajar cara untuk tukar background Facebook korang.

Macam ni la rupa background FB aku:


Iklan: Saja nak tunjuk my lovely Deejay.. Kak Chen with her daughter, Iris Nur Qassandra~
Take a note!

• Hanya boleh digunakan pada Google Chrome sahaja.
Sign in atau Sign up dahulu sebelum menggunakan Extensions.
• Kemungkinan hanya pengguna Extensions sahaja yang boleh melihat FB's background kita.

Mula² klik SINI

Cara nak add Facebook Background Changer sama je macam Turtle Ria (also known as Tutorial) Photo Zoom sebelum ni. So aku cuma ajar selepas korang dah add extensions ni je ok~

1. Klik button warna-warni tu kat sebelah kiri settings.


2. Kalau nak 'Picture from URL', korang pergi dekat Google images lepas tu cari gambar yang korang nak. Pastikan saiz / resolution gambar tu tinggi. Tekan right click pada gambar dan pilih 'Copy image URL'. Dah copy jangan lupa paste pulak ye..

3. Kalau pilih 'Upload Picture' pulak, korang kena ikut cara kat bawah ni.

'Ketik' Upload Picture
Drag gambar yang ada kat computer korang. Kalau tak ada cari kat Googlimages sekali lagi then right click dan pilih Save image as...
Dah drag tu kena la Save pulak kannn..
Dah siap! Saksikan Magik di pesbuk anda..

Kalau rasa malas nak cari gambar dan rasa saiz gambar tak besar, boleh pilih kat bawah ni:

(1024 x 768)

(1024 x 768)


(429 x 343)


(3000 x 1875)

(1024 x 768)

(450 x 300)

(160 x 160)

(500 x 261)

Opss lupa pulak yang aku dah buat disable right click.. heheh.. kalau nak download gambar² kat atas ni tekan Ctrl + Left Click pastu baru tekan kanan dan SAVE!

Tips: Kalau nak guna background kat FB ni lebih bagus guna Striped background ataupun Tile background. Kalau pakai Tile guna saiz kecik pun takpe, FB sendiri akan 'tile'kan lagi imej korang. Kalau tak nak dua² tu baru guna gambar macam kat atas ni.

Kalau nak background yang hardcore sila cari sendiri ya :P

Sebab ambil masa 8 jam siapkan entry ni, gambar FB aku pun tukar..

Rupanya format .gif pun boleh. ^^
Dan tukar lagi..


Sekian untuk kali ini. (giler skema ayat)

Anak Beckham nak jadi bomba,
Selamat Mencuba!


Mulut besar macam Pac Man, Kalau sudi silalah komen :D

Comments
13 Comments

13 comments:

  1. terbaikkk !
    datang singgah sini sambil follow !

    http://craftynieya.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. tak boleh nak angkat kening sebelah kanan. mampu angkat sebelah kiri je :D

    salam ramadhan sis =)

    ReplyDelete
  3. @Jenn Syafiqa
    laa yeke.. okeh janji angkat kening jugak, hehe..

    salam ramadhan jugak sis.. :)

    ReplyDelete
  4. @Diari Muslimah

    mekasih.. selamat mencuba ya.. :)

    ReplyDelete
  5. Nice tuto.Bru taw tips ne tp sy pnya xtaw cmna cra nak upload background dr laptop.t'pksa gna yg d syorkn tp ok la jg.tQ,,,

    ReplyDelete
  6. @Izzah Norlizah

    takpe, kalau ada sebarang pertanyaan boleh bertanya.. apapun selamat mencuba.. :)

    ReplyDelete
  7. @Nasuha

    Salam Ramadhan jugak buat Nasuha.. :)

    ReplyDelete
  8. nice tutorial Iha..keep writing dear

    ReplyDelete
  9. Saya ambik background kat sini jela erk.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Iha Zaliza © 2010-2017