Latest!

Facebook Tutorial 15: Butang Like Facebook Untuk Setiap Entri

Assalamualaikum..

Rasa kekok nak buat turtle ria (also knowing as tutorial) balik lepas lebih 6 bulan aku berhenti dari menghapdet sebarang pelajaran tak formal, hehe..

Atas pertanyaan +MaMa Rey yang memiliki 7 orang anak yang comel sokmo, (lari topik jap hehe) beliau tanya aku macam mana nak letak butang suka mukabuku pada setiap entri (skemanya ayat aku....) membuatkan aku jadi 'rajin' sekejap untuk update satu lagi entri malam ni.

Aku terasa ayat aku makin berbelit dah ni, penangan Edit Template yang baru ni kot.. okey sila mulakan tutorial sekarang..

NOTA: Kredit sepenuhnya buat Cik Lyssa Faizureen. Aku tukang jelaskan je sebab entri beliau pada tahun 2010, jadi template tak sama.

1. Pergi ke Template kemudian tekan Ctrl+F dalam kotak edit template tu.

2. Taip:

data:post.body


3. Korang pergi je kat entri Cik Lyssa untuk copy kod tersebut. Aku dah penat buat entri ni lebih 4 kali tapi kod-kod tu boleh hilang dalam sekelip mata T_T

4. Paste kod yang korang ambik kat tuto Cik Lyssa tadi kat bawah data:post.body


5. Dah siap tekan Preview Template dulu untuk pastikan berjaya atau tidak. Dah puas hati baru klik save.

P/s: Punya la aku susun lawa-lawa tadi turtle ria ni, tiba-tiba boleh blank pulak tempat post. Huhu.. siapa yang nampak kerosakan tadi harap maafkan patik.


Mulut besar macam Pac Man, Kalau sudi silalah komen :D

Comments
8 Comments

8 comments:

  1. wah pandainya iha buat tutor ya.... :)

    ReplyDelete
  2. terbaik lah....tu la rasa lama jugak tak nampak tutorial kat sini....apa2 pun semoga mama rey boleh try lepas ni....

    ReplyDelete
  3. makin pening lah dengan susun atur coding yang baru ni..

    ReplyDelete
  4. nti nak cuba buat lah.. heee..

    ReplyDelete
  5. knape dkat sya punya tak ada ye?

    ReplyDelete
  6. tq..tq..tq manyak2 iha..nak try buat dulu..tq sekali lagi ya iha..:)

    ReplyDelete
  7. dina lebih pentingkan komen daripada like. Sebab ape ? biarlah rahsia bhahhaa *oke tak lawak*

    #tuto berguna untuk bloggers hihi ;)

    ReplyDelete
  8. kerlaass la nk panggil iha tutor la.. eh eh bukan bukan, pgl turtle :P turtle ria kan kan ? XD
    kidding je, nama cun-cun iha zaliza a.k.a emma maembong ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Iha Zaliza © 2010-2017